Vers Gras
  • Vers Gras Communicatie

Hoe je een goed idee tot leven brengt – 4 tips

3/6/2016

0 Reacties

 
Laatst sprak ik een ondernemer met een heel goed idee. Vol enthousiasme vertelde hij me over zijn ervaring in zijn vakgebied en de behoefte om zijn kennis over te dragen. Hij wil een training geven waarin hij zijn visie en vaardigheden deelt. Dat lijkt hem fantastisch. Mij ook, ik was het roerend met hem eens. De energie spatte er vanaf.
 
En toen moest er ineens van alles
Toen ik hem vroeg hoe hij het aan wilde pakken zakte de moed hem in zijn schoenen. “Ik heb het te druk met al mijn opdrachten om de training te ontwikkelen en mijn website vind ik ook niet goed. Dus als ik de training wil verkopen, moet ik ook eerst heel de site vernieuwen. Of zelfs een nieuwe merknaam bedenken met een eigen website en dat dan weer in de markt zetten. En eigenlijk heb ik ook nog niet zo scherp op mijn netvlies aan wie ik de training zou willen geven. Hoe kom ik aan deelnemers?”
 
Weg was de energie
Oei. Daar hoorde ik een heleboel redenen om dit project gelijk al in de ijskast te leggen. En dat gebeurt bij heel veel ondernemers. Ze hebben een goed idee, iets waar ze veel energie van krijgen en ze hebben het al zo druk. Vervolgens maken ze het project zo ingewikkeld dat ze het niet meer zien zitten. Weg energie, weg idee. En dat vind ik doodzonde.
 
Zelf heb ik dit ook meerdere malen ervaren. Dan borrelde en bruiste er allerlei ideeën in mijn hoofd, waar ik tegelijkertijd heel veel beperkingen en voorwaarden aan vast plakte. En dan had ik er geen zin meer in. Weg energie, weg idee.
 
Los het op met een kleine stap
Tegenwoordig pak ik het anders aan. Als ik een idee heb, zet ik bijna onmiddellijk een eerste kleine stap. Ik doe gewoon iets en dan merk ik vanzelf of het werkt, of ik er blij van word en of de energie blijft stromen. Soms blijft het bij dat ene stapje. Dan is het me duidelijk dat het idee niet goed genoeg was en niet bij me past. En soms blijft het bij me en laat het me niet meer los. Een goed teken om door te zetten. Wat mij dan helpt is om de eerste stappen heel klein en simpel te maken. Dan overweldig ik mezelf niet zo.
 
Neem je angst weg
Deze techniek zorgt ervoor dat je jezelf geen angst aanjaagt met je grootse plannen. Wanneer je steeds een kleine stap zet die zo klein is dat succes gegarandeerd is, kom je in beweging. Wanneer je jouw idee heel groot maakt, torenhoge ambities formuleert en je zelf vervolgens steeds hoort zeggen of denken: ‘Maar dan moet ik eerst dit en dan dat. En voordat ik … kan doen, moet ik ook nog …’, dan weet je dat je jouw idee kapot aan het maken bent.
 
Dus: doe het de volgende keer eens anders. Dit zijn mijn tips voor het uitvoeren van een goed idee:
 
1. Begin met iets kleins, doe iets.
Je kunt heel lang bezig zijn met nadenken over je plan of je plan opschrijven. Weer verbeteren. Wegleggen. En nog een keer verbeteren. Dat kost je veel tijd en energie en in werkelijkheid heb je nog niet veel gedaan. Je zit aan de tekentafel of je dwaalt rond in je hoofd.

Het is effectiever om een kleine eerste stap te zetten. In het voorbeeld van de training kun je misschien beter beginnen met het maken van de eerste les. Je merkt dat gelijk of het je lukt om iets van de grond te krijgen. En of je het leuk vindt om daar mee bezig te zijn. Een andere kleine stap is je idee voor te leggen aan iemand anders. Liefst iemand die en beetje affiniteit heeft met je onderwerp. Door erover te praten (en vooral jezelf erover horen te praten), merk je vanzelf of je enthousiaster wordt.

2. Of begin bij het einde.
Wat mij vaak helpt is beginnen bij het einde. Stel je hebt jouw idee al helemaal uitgewerkt. Hoe ga je het dan in de markt zetten? Schrijf een wervende blog of een stuk voor je website waarin je jouw idee verkoopt. Of – nog leuker – maak een filmpje met je telefoon waarin je vertelt wat je idee is en waarom mensen er iets aan hebben. Je hoeft natuurlijk de tekst of de video niet te publiceren, maar als je hiermee bezig bent, merk je vanzelf of je enthousiasme nog aanblijft.
 
3. Maak het simpel.
Wanneer je begint met iets nieuws hoeft de eerste versie nog niet de eindversie te zijn. De gloeilamp is ook niet in een dag uitgevonden. Deze stap gaat over het wegnemen van al je belemmeringen. Wanneer je met jouw torenhoge ambities door de bomen het bos niet meer ziet, schrijf dan al je belemmeringen van je af en ga na of deze belemmeringen echt belangrijk zijn voor de eerste versie. Natuurlijk is een mooie website belangrijk en ja, je moet uiteindelijk ook klanten werven. Maar als die voorwaarden ervoor zorgen dat je niet aan de slag gaat, schrap ze dan even en werk alleen aan de kern van je idee. Dan zie je daarna wel weer hoe je verder gaat. In beweging zijn is belangrijker dan perfectie.
 
4. Probeer eens wat uit
Heb je een eerste uitgewerkte versie van je idee? Probeer het dan uit in een kleine vertrouwde kring. Presenteer het als een pilot en nodig mensen uit om te ervaren hoe ze jouw idee vinden. Dus organiseer een proeftraining, laat een paar mensen je (e)book of je blogs lezen of presenteer je nieuwe product aan een klein groep klanten. Je maakt dan een kleine stap naar de buitenwereld en je geeft jezelf de ruimte om te leren en zelf te ervaren hoe het is om echt met jouw idee te werken.
 
Deze kleine stappen geven je veel inzicht, leerervaringen en moed om verder te gaan. Of de moed om te besluiten dat het helemaal geen goed idee was. Ook prima. Niet alles wat je uitprobeert hoeft te lukken.
 

Waar ga jij mee aan de slag?

Wil je mijn blogs ontvangen?

* indicates required
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Wat vind je hier?

    Ik deel hier mijn inzichten, tips en mijn favoriete wandelroutes.

    Archief

    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    April 2015

    Onderwerpen

    Alles
    Coaching
    Creativiteit
    Focus
    Ondernemen
    Persoonlijk
    Productiviteit
    Vrijheid
    Wandelen
    Wandeltip

    RSS-feed

©Vers Gras Communicatie | 2021
  • Vers Gras Communicatie